Απόσπασμα από το “Birth After Cesarian – The Medical Facts” του Bruce L. Flamm, σελ. 105-6.
Ποιες γυναίκες μπορούν να επιλέξουν VBAC;
Η ερώτηση θα έπρεπε ίσως να είναι “Ποιες ΔΕΝ θα μπορούσαν;” αφού σήμερα πολλές από τις παλιότερες αντενδείξεις για τη VBAC έχουν απορριφθεί ή αναθεωρηθεί. Οι ιατρικές έρευνες ποικίλουν ανάλογα με τη γεωγραφία και την εκπαίδευση, την πείρα και τις συνήθειες των γιατρών, καθώς και την ωριμότητά τους να δεχτούν νέες απόψεις. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, που υποστηρίζει ένθερμα το VBAC, προσφέρει τα εξής κριτήρια:
-
Οι ενδείξεις που έκαναν απαραίτητη την πρώτη καισαρική δεν πρέπει να υπάρχουν πια (π.χ. δυσαναλογία, ισχιακή προβολή, προεκλαμψία, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια υπέρταση, ενεργός έρπης γεννητικών οργάνων, δίδυμος κύηση, προδρομικός πλακούς, εμβρυική δυσχέρεια κ.ά.).
-
Η προηγούμενη τομή στη μήτρα να είναι οριζόντια και χαμηλή.
-
Η εγκυμοσύνη να είναι χαμηλού κινδύνου, με έμβρυο κεφαλικής προβολής.
-
Αν είναι απαραίτητο να γίνει πρόκληση τοκετού με ωκυτοκίνη, να γίνεται με μεγάλη προσοχή.
-
Συνεχόμενη παρακολούθηση των καρδιακών παλμών του εμβρύου και άλλων ενδείξεων κατά τον τοκετό.
-
Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος, ενδέχεται να χρειαστεί άμεσα γενική αναισθησία και καισαρική.
Στην περίπτωση της ισχιακής προβολής, συνήθως προτιμάται η καισαρική τομή. Ωστόσο, υπάρχουν θέσεις, τεχνικές αλλά και εναλλακτικές μέθοδοι (π.χ. ομοιοπαθητική, βελονισμός, ρεφλεξολογία, φασιαθεραπεία κ.ά.), που μπορούν να βοηθήσουν το έμβρυο να αλλάξει θέση.
Μια συνήθης αιτία καισαρικής είναι η “δυστοκία”, που σημαίνει δύσκολος τοκετός. Η “δυστοκία” δεν μπορεί να οριστεί με ακρίβεια, αφού περιλαμβάνει πολλές ετερόκλητες παραμέτρους, όπως οι εξής:
-
Εμβρυοπυελική δυσαναλογία (CPD)
-
Παρατεταμένος τοκετός
-
Έλλειψη προόδου κατά τον τοκετό
-
Αναστολή του τοκετού
-
Ατονία της μήτρας
-
Παρατεταμένο δεύτερο στάδιο
Οι περισσότερες από αυτές τις παραμέτρους δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν εκ των προτέρων. Μόνο αφού ξεκινήσει και προχωρήσει αρκετά ο τοκετός, είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν θα ολοκληρωθεί. Το ερώτημα είναι, πόσο μπορεί κανείς να περιμένει; Παλιότερα, οι παρατεταμένοι τοκετοί συνήθως κατέληγαν σε δύσκολες γέννες με εμβρυουλκό, που συχνά προκαλούσαν μεγαλύτερη ζημιά στο έμβρυο και ίσως και στη μητέρα. Σήμερα όμως, η καισαρική είναι πιο ασφαλής, οπότε μπορούμε να δώσουμε τον χρόνο σε έναν τοκετό να εξελιχθεί, με την έννοια οτι μπορούμε να παρέμβουμε πιο άμεσα και με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με το παρελθόν, αν προκύψει ανάγκη.
Συμπερασματικά, αν είχατε αναγκαστεί να κάνετε καισαρική λόγω “δυστοκίας”, πρέπει να ξέρετε ότι οι λόγοι που προκάλεσαν τη δυστοκία (ακόμη και απλή δυσαναλογία) δεν συνεχίζουν υποχρεωτικά να υφίστανται σε επόμενη εγκυμοσύνη.
Η πιθανότητα να συμβεί ρήξη της μήτρας ως συνέπεια παλιότερης καισαρικής που έγινε λόγω δυστοκίας, είναι μικρότερη από αυτής που έγινε για άλλο λόγο. Και αυτό γιατί το κάτω μέρος της μήτρας είχε την ευκαιρία να διασταλεί και να λεπτύνει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τοκετού, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα να τοποθετηθεί η τομή χαμηλότερα, όπου έχει ελάχιστες πιθανότητες να ανοίξει αν η καισαρική σας έγινε λόγω δυστοκίας.
Γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά πριν από καισαρική έχουν ιδιαίτερα υψηλή πιθανότητα να ξαναγεννήσουν φυσιολογικά σε επόμενο τοκετό. Κι αυτό γιατί έχουν αυτό που ονομάζεται “δοκιμασμένη λεκάνη”.
Και αν έχετε κάνει δύο ή περισσότερες καισαρικές;
Στην περίπτωση αυτή, αυξάνει ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας. Ωστόσο, υπo προυποθέσεις, φαίνεται από έρευνες οτι θα μπορούσε να επιτευχθεί φυσιολογικός τοκετός με ασφάλεια.
Ο Φόβος
Στη διαδικασία της απόφασης για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, είναι πιθανό να βρεθείτε αντιμέτωπες με κάποιους φόβους. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το άγνωστο έχει την ικανότητα να μας φοβίζει και μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να φοβάται τον πόνο, έναν παρατεταμένο τοκετό, πιθανές επιπλοκές, τη δοκιμασία μιας καινούριας και ασυνήθιστης γεννητικής οδού, την αποτυχία, μια ακόμη καισαρική… Ο κατάλογος μπορεί να είναι ατελείωτος. Τουλάχιστον η καισαρική είναι γνωστή εμπειρία και ξέρετε λίγο πολύ τι να περιμένετε. Με την προοπτική της VBAC μπορεί να αισθάνεστε μεγάλη μοναξιά και να αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας να τα καταφέρετε. Κατά κάποιο τρόπο, μπορεί να σας φαίνεται ευκολότερο να επαναλάβετε μια γνωστή εμπειρία, παρά να ξεκινήσετε με τελείως καινούργια και άγνωστα δεδομένα, ακόμα και αν η έκβαση διαγράφεται πολύ καλύτερη.
Κάθε γυναίκα έχει φόβους για τη γέννα της. Επιπλέον, ήδη κάποιοι από τους φόβους σας βγήκαν αληθινοί στη προηγούμενη γέννα σας, όταν κάτι “πήγε στραβά” και χρειάστηκε καισαρική — αν βέβαια η καισαρική ήταν απαραίτητη και δεν έγινε για αμφίβολους λόγους. Για όλο και περισσότερες γυναίκες, όμως, ο δρόμος προς το άγνωστο αποτελεί ασφαλή και επιθυμητό τρόπο να γεννήσουν. Συζητήστε με άλλες γυναίκες που έκαναν VBAC, με το γιατρό σας, την μαία σας. Διαβάστε όσο πιο πολλά μπορείτε και μπείτε σε ομάδες για φυσιολογικό τοκετό. Η αντιμετώπιση και συζήτηση των συναισθημάτων σας βοηθάει να τα δείτε πιο σφαιρικά. Και αυτό είναι πολύτιμη προετοιμασία για τον τοκετό σας.
Πώς να αυξήσετε την πιθανότητα επιτυχίας της VBAC;
Ο γιατρός και η μαία που θα σας υποστηρίξουν στην απόφασή σας παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιτυχία μιας VBAC. Αν ο γιατρός σας δυσανασχετεί ή αισθάνεται ότι είναι επικίνδυνη, είναι πολύ πιθανό ότι η παραμικρή παραλλαγή στη ροή του τοκετού σας θα τον οδηγήσει να προτείνει καισαρική. Αντίθετα, πολλοί γιατροί και μαίες πιστεύουν στην ασφάλεια και τη σοφία της VBAC και έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, πείρα και ικανότητα. Αξίζει να αλλάξετε γιατρό μέχρι να βρείτε κάποιον που να μπορεί αληθινά να σας βοηθήσει. Ο καλύτερος τρόπος να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό ή μαία είναι να ρωτήσετε στο φιλικό και κοινωνικό σας περίγυρο, καθώς και σε χώρους που ασχολούνται με την κύηση, τον τοκετό και την γονεικότητα.
Εξίσου σημαντική είναι και η πολιτική του μαιευτηρίου, όπου σκοπεύετε να γεννήσετε. Δέχονται γυναίκες που επιθυμούν VBAC; Ποιά είναι τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν σε περίπτωση τοκετού VBAC σχετικά με την κίνηση, τον καρδιοτοκογραφικό έλεγχο, την χρήση επισκληριδίου;
Λόγω της πιθανότητας της ρήξης μήτρας (έστω και πολύ μικρής), κάποιες παρεμβάσεις είναι πιο πιθανό να χρειαστούν (π.χ. συνεχόμενος καρδιοτοκογραφικός έλεγχος), οπότε είναι σημαντικό να έχετε συζητήσει με την μαία σας για τις επιλογές σας, ώστε να είστε προετοιμασμένες και να νιώθετε ασφάλεια. Για παράδειγμα, αν οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου είναι φυσιολογικοί, η μαία μπορεί να κρίνει ότι είναι ασφαλές να αποσυνδέσει τoν καρδιοτοκογράφο για σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντάς σας έτσι την ευκαιρία να περπατήσετε, να πάτε στην τουαλέτα ή να καθήσετε λίγη ώρα στο μπάνιο.
Ενδέχεται ο γιατρός σας να συμφωνεί ότι μπορείτε να περάσετε τα αρχικά στάδια του τοκετού στο σπίτι σας με τη μαία που θα εξετάζει εσάς και το μωρό και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν χρειάζεται να πάτε στο νοσοκομείο και πότε. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αυξήσετε την αίσθηση του φυσιολογικού στην εμπειρία του τοκετού σας, να αποφύγετε να φτάσετε πολύ νωρίς στο νοσοκομείο και να αποφύγετε τις υπερβολικά αγχογόνες παρεμβάσεις στα πρώτα στάδια του τοκετού.
Μην έχετε γύρω σας ανθρώπους που έχουν αμφιβολίες, φοβούνται ή διαφωνούν να κάνετε VBAC. Χρειάζεστε άτομα που θα σας υποστηρίξουν και θα σας βοηθήσουν. Ακόμη και αν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε αναλγησία, παρακολουθείστε ομάδες προετοιμασίας για τοκετό που δίνουν έμφαση στη πλήρη προετοιμασία για φυσικό τοκετό, τρόπους να αντιμετωπίσετε τον πόνο, τρόπους να διευκολύνετε τη διαδικασία του τοκετού και πώς μπορεί να βοηθήσει ο σύντροφός σας. Αυτές οι συναντήσεις ελαττώνουν την ανάγκη σας για αναλγησία και βελτιώνουν την ποιότητα της συμμετοχής σας.
Το πλάνο της γέννας
Αφού αποφασίσετε ως προς το γιατρό, το νοσοκομείο και φυσικά την μαία, το επόμενο βήμα είναι να κάνετε ένα πλάνο γέννας. Το αρχικό πλάνο θα είναι για τη VBAC, αλλά χρειάζεται επίσης να προσδιορίσετε τις προτιμήσεις σας για καισαρική, αν αυτή φανεί απαραίτητη.
Πρώτα από όλα κάνετε μια ανασκόπηση του προηγούμενου τοκετού και της καισαρικής σας και σημειώστε σε μορφή καταλόγου όλα όσα σας άρεσαν και αυτά που δεν σας άρεσαν. Πόσα από τα πράγματα που δεν σας άρεσαν μπορούσατε να είχατε αποφύγει και πόσα όχι;
Για παράδειγμα, αν ο τοκετός ήταν πολύ εξαντλητικός και αποκαρδιωτικός, υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να τον είχε κάνει πιο ανεκτό; Ας πούμε, περισσότερη ώρα στο σπίτι στα πρώτα στάδια του τοκετού, ελευθερία να περπατάτε, λιγότερες παρεμβάσεις, καλύτερη συναισθηματική υποστήριξη, ελευθερία να αλλάζετε στάση (γονατιστή, στα τέσσερα, βαθύ κάθισμα), καλύτερη προετοιμασία, περισσότερη γνώση, άλλη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του πόνου ή διαφορετική χρήση της αναλγησίας.
Εκτιμήστε προσεκτικά τον κατάλογό σας και αποφασίστε τι ακριβώς θα προτιμούσατε αυτή τη φορά. Να είστε ρεαλίστριες και ευέλικτες. Μετά από μια απογοητευτική καισαρική, κάποιες γυναίκες εξιδανικεύουν τη φυσιολογική γέννα ως την ιδανική μεταφυσική εμπειρία. Γνωρίζοντας τι να περιμένετε, προετοιμαζόμενες γι’αυτά, η εμπειρία σας είναι πιο πιθανό να σας προσφέρει βαθιά ικανοποίηση. Τα μαθήματα προετοιμασίας για τον τοκετό, όπως επίσης και οι συναντήσεις με τη μαία σας ή με άλλους γονείς που θέλουν να δοκιμάσουν ή δοκίμασαν τη VBAC, μπορούν να βοηθήσουν. Δημιουργώντας ρεαλιστικές προσδοκίες θα κάνετε την εμπειρία της γέννας σας πιο θετική και ικανοποιητική.
Κατόπιν ταξινομήστε τα στοιχεία του καταλόγου σας με σειρά προτεραιότητας, τόσο τα πράγματα που σας άρεσαν όσο και άλλα που θα θέλατε στη γέννα που σχεδιάζετε. Τι είναι πιο σημαντικό για σας; Προφανώς η υγεία της μητέρας και του μωρού είναι τα πιο σημαντικά και θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Άλλα σημαντικά σημεία θα ήταν να έχετε φυσιολογική γέννα, να αποφύγετε την περινεοτομή (επισιοτομή) ή να γίνουν οι ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις. Το ζήτημα είναι να σχεδιάσετε τον κατάλογο έτσι ώστε να συνδυάζει ασφάλεια και υποστηρικτικό περιβάλλον.
Οι επιλογές σας
-
Να είναι παρών ο άντρας σας σ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού.
-
Η έναρξη του τοκετού να είναι φυσική και όχι προκλητή.
-
Να έχετε δυνατότητα εναλλαγής θέσεων.
-
Να γίνει ελάχιστη χρήση αναλγητικών και παρεμβάσεων (χωρίς να είναι αναγκαίες).
-
Σε όλη τη διάρκεια του τοκετού να σας ενημερώνουν για την πρόοδο του τοκετού και την κατάσταση της υγείας, της δικής σας και του μωρού.
-
Να έχετε την σταθερή παρουσία και στήριξη της μαίας σας στον τοκετό, μαζί με την στήριξη του συντρόφου.
-
Να γίνει ο πρώτος θηλασμός.
-
Να έχετε δυνατότητα rooming-in (το μωρό σας μένει μαζί σας).
Όταν αποφασίσετε ποια πράγματα θεωρείτε σημαντικά, είστε έτοιμη να συζητήσετε τον κατάλογό σας με τον γιατρό σας και την μαία σας. Αν από τη συζήτηση δείτε ότι διαφωνείτε σε σημεία ζωτικής σημασίας για σας, τότε σκεφτείτε να αναζητήσετε κάποιον άλλο γιατρό ή μαία που θα σάς προσφέρει καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία. Αν όμως οι επαγγελματίες υγείας είναι υποστηρικτικοί ως προς τις επιλογές σας, τότε να είστε ανοιχτή στο να συζητήσετε κάποιες ανησυχίες που ίσως έχουν και στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, αλλάξτε το πλάνο σας ώστε να είστε και οι δύο σύμφωνοι.
Συναισθηματικά εμπόδια στον τοκετό
Μια μεγάλη ψυχολογική πρόκληση που αντιμετωπίζει η γυναίκα στην περίπτωση της VBAC είναι ότι χρειάζεται να αισθάνεται αυτοπεποίθηση ότι θα έχει φυσιολογική γέννα, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζει την πιθανότητα μιας ακόμα καισαρικής. Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να είναι συναισθηματικά έτοιμες και για τις δύο περιπτώσεις ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους. Αν αυτές οι αμφιβολίες έλθουν στην επιφάνεια κατά τον τοκετό, ενδέχεται να χάσετε την εμπιστοσύνη σας και να είστε πιο ευάλωτη να τα “παρατήσετε”.
Υπάρχουν κάποια στάδια στον τοκετό που μπορεί να έχετε ιδιαίτερη αγωνία, επιπρόσθετη στις συνηθισμένες αγωνίες ενός τοκετού. Αν γνωρίζετε αυτά τα στάδια από πριν και έχετε οργανώσει πώς να τα αντιμετωπίσετε, θα είστε λιγότερο ευάλωτη.
Αρχικά στάδια του τοκετού
Κατά κάποιο τρόπο, αυτή είναι η “στιγμή τής αλήθειας” όταν μπαίνετε στη διαδικασία του τοκετού σωματικά και συναισθηματικά. Μπορεί να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, να έχετε αγωνία και να βιάζεστε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές αναπνοής. Έτσι μπορεί να νιώσετε πιο πολύ πόνο και να νομίζετε ότι είστε σε πιο προχωρημένο στάδιο απ’ ότι είστε στην πραγματικότητα. Είναι αποκαρδιωτικό να μάθετε ότι έχετε μόνο 2 ή 3 εκατοστά διαστολή μετά από πολλές ώρες συστολών. Μπορεί να βρεθείτε στον πειρασμό να τα παρατήσετε κάτω από αυτές τις συνθήκες ― αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως σε μία έρευνα βρέθηκε ότι οι περισσότερες γυναίκες που δοκιμάζουν VBAC και δεν τα καταφέρνουν, κάνουν καισαρική μέσα σε 5 ώρες από την αρχή του τοκετού. Γνωρίζοντας αυτή την πιθανότητα, τι πρέπει να κάνετε; Πρώτα απ’όλα παραμείνετε ήρεμη. Προσπαθήστε να μην εστιάζετε όλη σας την προσοχή στον τοκετό σας. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να σφιχτεί κατά τη διάρκεια των συστολών. Ο σύντροφός σας μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο βοηθώντας σας να παραμείνετε χαλαρή. Η αναπνοή σας πρέπει να είναι αργή και ήρεμη. Χρησιμοποιήστε μασάζ, ντους ή μπάνιο και κάντε πράγματα που θα σας αποσπάσουν την προσοχή για να αποφύγετε την υπερβολική αντίδραση στα πρώτα στάδια του τοκετού. Αν δείτε ότι αντιδράτε υπερβολικά, χρειάζεται να ξαναβρείτε την αυτοπεποίθηση και τις δυνάμεις σας και αναζητήστε την βοήθεια που χρειάζεστε από τον σύντροφό σας και την μαία σας.
Ανάμνηση του προηγούμενου τοκετού
Μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να πηγαίνει με το μυαλό πίσω στο παρελθόν και να θυμόσαστε κάποιες λετομέρειές του που σας προκαλούν φόβο. Αυτό δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Κάτι τέτοιο δεν είναι παράξενο. Αν αναγνωρίσετε και συζητήσετε αυτά τα πισωγυρίσματα, θα σας βοηθήσει να διαχωρίσετε τον προηγούμενο τοκετό από τον τωρινό. Ο σύντροφός σας μπορεί να έχει κάποια παρόμοια εμπειρία. Είναι καλύτερο να το συζητήσει με κάποιον άλλον εκτός από σας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό μέσα στο μυαλό του να διαχωρίσει τους δύο τοκετούς.
Φτάνοντας στο σημείο που έγινε η καισαρική την προηγούμενη φορά
Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό συναισθηματικό εμπόδιο. Πριν φτάσετε σ’αυτό το σημείο είναι πιθανό να αισθανθείτε ανήσυχη και λιγότερο αισιόδοξη. Όταν ξεπεράσετε αυτό το σημείο είναι πιθανό ότι θα νιώσετε ένα νέο κύμα αυτοπεποίθησης.
Φόβος απογοήτευσης αν καταλήξετε ξανά στην καισαρική
Μπορεί να μη θέλετε να ανεβάσετε τις ελπίδες σας πολύ ψηλά, με την αίσθηση ότι η απογοήτευση από μια ακόμη καισαρική θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μερικές γυναίκες και οι σύντροφοί τους δεν έχουν επιτρέψει στους εαυτούς τους να πάρουν τα μαθήματα στα σοβαρά ή να εξασκηθούν ιδιαίτερα. Κι αυτό για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από το αίσθημα ενός μεγάλου κενού αν τελικά δεν καταστεί δυνατή μια φυσιολογική γέννα.
Παρ’ ότι πρόκειται για συνηθισμένη και δικαιολογημένη αντίδραση, αυτός ο φόβος της απογοήτευσης πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν τον τοκετό. Μπορεί ο φόβος να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να σας κάνει να αισθανθείτε μοιρολατρικά. “Αν τα καταφέρω και γεννήσω φυσιολογικά, έχει καλώς. Αν όμως ο τοκετός δυσκολέψει δεν θέλω να συνεχίσω την προσπάθεια. Απλώς θα κάνω μια ακόμη καισαρική.” Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε πόσο από τον εαυτό σας θα επενδύσετε στην VBAC.
Χρειάζεται να βρείτε μέσα σας μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στον φυσιολογικό τοκετό που επιθυμείτε και την ενεργητική προετοιμασία που απαιτεί μια VBAC και από την άλλη μεριά την πιθανότητα μιας ακόμη καισαρικής. Αυτό χρειάζεται να το βρει μόνη της κάθε γυναίκα. Στην προετοιμασία σας, θα βοηθήσει πολύ να μάθετε να μοιράζεστε αυτά που αισθάνεστε με τα άτομα που θα σας υποστηρίξουν.
Επίλογος
Ελπίζουμε ότι η γέννα σας θα σας φέρει ένα υγιές μωρό και θα αποτελέσει μια χαρούμενη εμπειρία. Και φυσικά ελπίζουμε ότι το μωρό σας θα γεννηθεί φυσιολογικά. Αυτές είναι εικόνες που εύκολα αποδεχόμαστε. Αν όμως ο τοκετός σας είναι δύσκολος ή αν κάνετε καισαρική; Θα αισθανθείτε καταρρακωμένη, πληγωμένη και απογοητευμένη ή θα αισθανθείτε καλά που τουλάχιστον προσπαθήσατε; Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να αποδεχθούν ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, εφόσον έχουν προετοιμαστεί καλά, ενημερωθεί σωστά, εάν τους φέρθηκαν με σεβασμό, εάν πήραν μέρος στη λήψη των αποφάσεων και αν είχαν την ευκαιρία να προσπαθήσουν μια φυσιολογική γέννα.
Το συναίσθημα μιας γυναίκας ότι έχει αποτύχει ή ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είχε κάνει κάτι διαφορετικό, συχνά έχει τις ρίζες του στο ότι ο τοκετός της ήταν έξω από τον έλεγχό της, ότι δεν της επέτρεψαν να έχει λόγο στο τι θα γίνει σε αυτή και στο μωρό της. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο γιατρός και το προσωπικό δεν μπορούν να εξηγήσουν τι γίνεται και για ποιο λόγο και να επιχειρήσουν κάτι για να διορθώσουν κάποιο πρόβλημα. Μια καλά προετοιμασμένη γυναίκα μπορεί να πάρει λογικές αποφάσεις, εκτός από την περίπτωση που είναι υπό την επήρρεια ισχυρών φαρμάκων ή σε περιπτώσεις επείγοντος κινδύνου.
Ακόμη και αν ο τοκετός σας φέρει συναισθήματα απογοήτευσης, βοηθάει η σκέψη ότι κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε για σας και το μωρό σας κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες και δεν σημαίνει ότι αποτύχατε. Ποτέ δεν είναι αποτυχημένη μια γυναίκα που κρατά ένα νεογέννητο στην αγκαλιά της ή που έχει προσπαθήσει πολύ για κάτι που πιστεύει.
Η εμπειρία της γέννας, ενώ είναι σημαντική αυτή καθαυτή, είναι μόνο η αρχή μιας ολόκληρης ζωής από σημαντικές εμπειρίες με το μωρό, από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο σωστός προγραμματισμός, η συμμετοχή σας στη λήψη αποφάσεων και ο ενεργός ρόλος στον τοκετό σας, ο δικός σας και του άντρα σας, θα σας δώσουν τη δύναμη να συνεχίσετε μετά τη γέννα με θετικά συναισθήματα και με αισιοδοξία για το μέλλον.
Με λίγα λόγια, παρ’ ότι δεν είναι δυνατό για κάθε γυναίκα με προηγούμενη καισαρική να γεννήσει φυσιολογικά, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν. Τα βασικά κριτήρια είναι: να έχουν ξεπεραστεί οι ενδείξεις που οδήγησαν στην προηγούμενη καισαρική, να έχετε καλή υποστήριξη από το γιατρό, την μαία και το νοσοκομείο και να έχετε προετοιμαστεί με ολοκληρωμένο τρόπο.
Ακόμη και αν δεν ανήκετε στην πιο ευνοϊκή κατηγορία (με μια μόνο προηγούμενη καισαρική και με χαμηλή οριζόντια τομή), είναι πιθανό να μπορείτε να γεννήσετε φυσιολογικά. Πρέπει να είστε προετοιμασμένες, να ενημερωθείτε, να κατανοήσετε και να πάρετε μέρος σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σας. Πάνω απ’ όλα, να έχετε εμπιστοσύνη ότι το σώμα σας είναι φτιαγμένο για να γεννήσει. Περιτριγυρίστε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους και σκέψεις. Αντιμετωπίστε τους φόβους, δεχτείτε τον πόνο σαν μέρος της διαδικασίας και σαν κάτι που μπορείτε να ελέγξετε και φέρτε στο μυαλό σας εικόνες με το μωρό και τον εαυτό σας σε απόλυτη υγεία. Μιλήστε με άλλους γονείς που δοκιμάζουν τη VBAC. Βρείτε τα πιο κατάλληλα άτομα για να σας υποστηρίξουν στον τοκετό σας. Η καλή προετοιμασία και εκπαίδευση για τον τοκετό (προγεννητική αγωγή) είναι επίσης πάρα πολύ σημαντική. Αν αποφασίσετε να κάνετε ξανά καισαρική, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αφήσετε τις συστολές να αρχίσουν από μόνες τους. Πάνω απ’όλα, να στέλνετε σκέψεις αγάπης στο μωρό και στον εαυτό σας καθημερινά. Είναι εξαιρετικά σημαντική δουλειά να μεγαλώνει μέσα σας και να γεννήσετε ένα μωρό. Και γι’αυτό αξίζετε ό,τι καλύτερο.